Παραθέτω μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση από την σελίδα Swiss Ramble που δείχνει από που προέρχονται τα χρήματα που ξόδεψαν οι ομάδες της Premier League την δεκαετία 2008-2017.
Το 2008 τυχαίνει να είναι το έτος που ο Stan Kroenke αγόρασε την Arsenal. Ο πίνακας δείχνει ότι τα 754 εκ. που ξόδεψε η Arsenal ήταν ΟΛΑ από Επιχειρηματικές Λειτουργίες (Operations – δηλαδή τηλεοπτικά, χορηγίες, εισιτήρια, πωλήσεις παικτών, κλπ), με τον ιδιοκτήτη να έχει βάλει Ο (ΜΗΔΕΝ) από την τσέπη του.
Αντίθετα, η Man. City ξόδεψε 1 δις και 421 εκ (1.421 εκ) εκ των οποίων τα 1.275 εκ προέρχονται από τον ιδιοκτήτη – 360 εκ. από “δάνεια” (Loans) που έκανε ο ιδιοκτήτης Σεΐχης Mansour προς την ομάδα συν 915 εκ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (Owner Shares) που πλήρωσε πάλι ο ιδιοκτήτης.
H Chelsea ξόδεψε 607 εκ., εκ των οποίων τα 520 εκ. προήλθαν από “δάνεια” που έκανε ο Roman Abramovich προς την ομάδα (δηλαδή αν φύγει και τα απαιτήσει πίσω η ομάδα ουσιαστικά θα διαλυθεί).
Η Man. United, που είναι μακράν η ομάδα με τα μεγαλύτερα έσοδα από Επιχειρηματικές Λειτουργίες, ξόδεψε 1.307 από αυτές και 318 εκ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των ιδιοκτητών αδελφών Glazers.
Τα καλά νέα είναι ότι το Self-Sustaining Model (Μοντέλο “Αυτοχρηματοδότησης”) του Kroenke (δηλαδή ξοδεύεις μόνο από ότι βγάζεις και δεν δανείζεσαι ούτε καν από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη) δεν αφήνει την Arsenal να κρέμεται από τις ορέξεις του ιδιοκτήτη.
Αυτό το μοντέλο συνεπάγεται ότι ο ιδιοκτήτης δεν βάζει φράγκο από την τσέπη του, απλώς αποφασίζει πόσα από τα έσοδα των Επιχειρηματικών Λειτουργιών θα ξοδευτούν και πόσα θα βάλει στη τσέπη του από το υπόλοιπο (πόσο μάλλον πλέον που έχει το 100% της ομάδας, κάνει ότι θέλει χωρίς να ρωτήσει κανέναν).
Επίσης, παραθέτω και τους ιδιοκτήτες των ομάδων της φετινής PL. Όπως βλέπετε μόνο 5 ομάδες (Brighton, Burnley, Huddersfiled, Tottenham και West Ham) ανήκουν καθαρά σε Βρετανούς. Επίσης το 67,5% που δείχνει τον Stan πλέον έχει αλλάξει σε 100%.
Συντάκτης: Κώστας Τσιώρας