Συνομιλήσαμε με τον Kaya Kaynak τον ανερχόμενο δημοσιογράφο από το football.london σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Αυτό γιατί ο διάλογος επικεντρώθηκε στην επικαιρότητα της ομάδας, η οποία τους τελευταίους μήνες αποτελείται από μια σειρά αμφιλεγόμενων θεμάτων μεταξύ άλλων της απόδοσης της ομάδας ως σύνολο αλλά και ως επίθεση, τις επιλογές του Arteta σε τακτικό κι όχι μόνο επίπεδο, την μοίρα των Ozil, Saliba, Σωκράτη, τις ευθύνες των Edu, Vinai, Kroenke κ.α. Ο Kaya Kaynak, μισός Τούρκος και μισός Άγγλος, απαντά με ειλικρινή και αναλυτικό τρόπο σε κάθε ερώτηση.
Καλησπέρα! Μπορείς να μας πεις λίγα πράγματα για εσένα για να σε γνωρίσουμε καλύτερα;
«Γεια σε όλους. Πρώτα θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Πιστεύω πως όλοι συμφωνούμε στο ότι η Arsenal είναι μια μεγάλη παγκόσμια κοινότητα, οπότε ευχαριστώ όλους που με κάνετε να νιώθω ακόμα πιο οικεία. Το όνομα μου είναι Kaya, είμαι μισός Τούρκος και μισός Άγγλος. Είμαι 23 ετών και μόλις ξεκίνησα να δουλεύω ως ανταποκριτής της Arsenal στο football.london. Η Arsenal είναι το πάθος μου από τότε που παρακολούθησα τον τελικό FA Cup του 2005 απέναντι στην Manchester United. Ο πατέρας μου με ενημέρωσε πως ήταν ένα άθλιο παιχνίδι, αλλά ήταν αρκετό για να κολλήσω. Δεν ήξερα πως θα ήταν το τελευταίο τρόπαιο που θα βλέπαμε για αρκετό καιρό, αλλά ακόμα και τη περίοδο 2005-2014 που δεν κατακτήσαμε κάτι, πήγαινα συχνά στο Emirates. Όταν συνειδητοποίησα πως δε πρόκειται να παίξω ως παίκτης της Arsenal, αποφάσισα πως το να καλύψω την Arsenal ως δημοσιογράφος ήταν η επόμενη καλύτερη συνθήκη. Ξεκίνησα αποκτώντας master δημοσιογραφίας από το City University of London. Μετά ξεκίνησα να δουλεύω στον κλάδο για γνωστά ονόματα όπως 90min, talkSPORT και Focus προτού τελειοποιήσω την τέχνη αρθρογραφίας για την Arsenal στο οπαδικό site GunnersTown. Όλα αυτά με οδήγησαν εδώ που βρίσκομαι σήμερα. Περνάω τέλεια μέχρι στιγμής και ανυπομονώ να καλύψω τα νέα του κλαμπ όσο προσπαθούν να επιστρέψουν σε δοξασμένες μέρες, εκείνες των πρώτων χρόνων της εποχής Wenger.»
Υπήρξαν πολλά θέματα συζήτησης τον τελευταίο καιρό και ο κόσμος είναι διχασμένος σε μια σειρά από αυτά, οπότε ας τα δούμε. Ποια είναι η άποψή σου για την κατάσταση με τον Ozil; Ο κόσμος διαφωνεί στο αν πρέπει να επιστρέψει να συνεισφέρει στην ομάδα ή όχι.
«Μπορεί κάποιος να πει πως αποφεύγω την απάντηση αλλά πραγματικά μπορώ να δω και τις δύο πλευρές της διαφωνίας. Ήμουν κάποιος που ήμουν υπέρ της αλλαγής της κουλτούρας που ο Mikel Arteta προσπάθησε να φέρει στο σύλλογο όταν ήρθε. Με τον Wenger οι ποδοσφαιριστές ξέφευγαν πολύ εύκολα από δύσκολες καταστάσεις που οι ίδιοι δημιουργούσαν και αυτή η κληρονομιά αποδείχθηκε βαριά για να ανατρέψει ο Unai Emery. Οπότε, όταν ήρθε ο Arteta στο σύλλογο υποσχόμενος να εφαρμόσει ορισμένα «non-negotiables» (μη διαπραγματεύσιμους κανόνες), ήμουν εξαιρετικά υπέρ αυτού και ήμουν χαρούμενος όταν τον έβλεπα να βάζει στη θέση τους τον Ozil και τον Guendouzi όταν ξεπέρασαν τα όρια τη προηγούμενη σεζόν.
Ήταν ξεκάθαρο πως ο σύλλογος ήθελε να αποδεσμεύσει τον Ozil το καλοκαίρι και υπήρξαν προσφορές για εκείνον να αποχωρήσει. Ωστόσο ο παίκτης επέλεξε να τις απορρίψει και να ολοκληρώσει το συμβόλαιό του, κάτι που φυσικά δικαιούται να κάνει. Όμως το να τον αφήσουν εκτός ομάδας και να μην τον αντικαταστήσουν για εμένα ήταν μια εγκληματική απόφαση από τους Arteta και Edu. Είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες με την άνοδο του Emile Smith Rowe πως ένας παίκτης στο ρόλο του Ozil επηρέασε την ομάδα και θεωρώ πως το να μην έχεις έναν τέτοιο παίκτη στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν πλήγωσε βαθιά τις πιθανότητες της Arsenal να τερματίσει σε θέση που οδηγεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν πιστεύω πως πρέπει να επιστρέψει ο Ozil στην ομάδα τώρα, καθώς αυτό θα υπονόμευε όλα όσα έχει προσπαθήσει να κάνει ο Arteta, να υιοθετηθεί από όλους μια κουλτούρα πειθαρχίας και υπευθυνότητας στο Emirates. Ωστόσο, θεωρώ πως θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για τον Ιανουάριο να βρουν τον αντικαταστάτη του.»
Πιστεύεις πως η απόκτηση ενός καλού δημιουργικού μέσου θα λύσει τα επιθετικά προβλήματα της ομάδας; Είναι αυτή η λύση στις ανησυχητικές εμφανίσεις των Laca, Auba και Pepe; ( *Η συζήτηση έγινε πριν εισέλθει ο Smith Rowe στην ομάδα και πριν αρχίσει να σκοράρει ο Laca)
«Όπως είπα, θεωρώ πως αν κοιτάξεις την επιρροή του Emile Smith Rowe, είναι αρκετά σαφής ο αντίκτυπος ενός επιθετικού μέσου στην ομάδα. Δεν θεωρώ απαραίτητα πως όλα τα προβλήματα του Mikel Arteta θα λυθούν από έναν δημιουργικό μέσο – για παράδειγμα πιστεύω πως και ο χώρος στο κέντρο χρειάζεται βελτίωση – αλλά ένα «10» θα ήταν μια καλή αρχή. Αν δεις συγκριτικά την μέτρηση «expected goals» των Aubameyang και Lacazette πριν εισέλθει ο Smith Rowe και μετά, είναι προφανής ο τρόπος που επηρεάζει τους επιθετικούς ένας τέτοιος παίκτης.
Ο Pepe για εμένα είναι άλλου είδους πρόβλημα και πιστεύω πως το στυλ παιχνιδιού του δεν ταιριάζει στο να σπάει άμυνες που παίζουν πολύ πίσω στο γήπεδο, τις άμυνες δηλαδή που καλείται να σπάσει η Arsenal συνέχεια. Είναι δύσκολο τώρα να σκεφτείς αν πρέπει η Arsenal να αποκτήσει δεκάρι τον Ιανουάριο μετά από τις καλές εμφανίσεις του Smith Rowe αλλά πιστεύω πως ένας παίκτης με τη σωστή συμπεριφορά που είναι ικανός να υποστηρίξει την εξέλιξή του και να προσφέρει ανταγωνισμό θα ήταν μόνο καλό.»
Υπάρχει κάποια ευθύνη για την πορεία της ομάδας στους διευθυντές του συλλόγου, στην οικογένεια Kroenke, στον Vinai, στον Edu?
«Έχω πολλά προβλήματα με τον τρόπο που η οικογένεια Kroenke διοικεί το κλαμπ. Για παράδειγμα, το ότι απέλυσαν 55 ανθρώπους από το προσωπικό μέσα στη μέση μιας πανδημίας παρόλο που έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας 8.3 δις δολαρίων (σύμφωνα με τη Forbes), μου άφησε πολύ κακή εντύπωση.
Δεν είναι όμως όλα τα προβλήματα της σεζόν δικό τους φταίξιμο. Η μεταγραφή του Willian, για παράδειγμα, φαίνεται πως ήρθε λόγω της επιρροής του Edu. Η απόφαση των Edu και Vinai να απολύσουν μέρος του τμήματος σκάουτινγκ ήταν για εμένα κακή. Αν δεις τους παίκτες που έχει φέρει ο Francis Cagigao και οι συνεργάτες του – ο Kieran Tierney και ο Gabriel είναι δύο από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα – τότε καταλαβαίνεις πως αυτοί οι άνθρωποι ήξεραν τι έκαναν. Δεν πιστεύω πως η προσέγγιση με κεντρικά πρόσωπα τους ατζέντηδες είναι βιώσιμη για να χτίσεις το σύλλογο του μέλλοντος, όσον αφορά τις μεταγραφές των David Luiz, Willian, Cedric και Pablo Mari. Είναι δύσκολο να γνωρίζεις ακριβώς το μέγεθος της επιρροής που έχουν οι ατζέντηδες όπως ο Kia Joorabchian στη μεταγραφική πολιτική της Arsenal, αλλά θέλω να πιστεύω πως όλες οι αποφάσεις παίρνονται με βάση τα μακροπρόθεσμα πλάνα που έχει ο Mikel Arteta στο μυαλό του.»
Ο κόσμος είναι διχασμένος και με τον Mikel Arteta, ο οποίος είναι πλέον ο manager και όχι απλά ο coach της Arsenal. Αρχικά θα ήθελα να σε ρωτήσω για τις τακτικές που έχει εφαρμόσει ως τώρα και αν πιστεύεις πως αυτές βοηθούν τους παίκτες που έχει διαθέσιμους προς επιλογή.
«Μου άρεσε πραγματικά η τακτική που έφερε ο Mikel Arteta όταν πρωτοήρθε. Η επιρροή του Pep Guardiola στη φιλοσοφία του ήταν ξεκάθαρη, καθώς έστησε την ομάδα με σύστημα 2-3-5 σε φάση κατοχής – με τον Bukayo Saka να βομβαρδίζει ως αριστερός αμυντικός και τον Granit Xhaka να οπισθοχωρεί για να τον καλύψει, κι ένας εκ των Hector Bellerin και Ainsley Maitland-Niles να συγκλίνουν στο κέντρο – σε ένα 4-1-4-1. Αυτό έκανε θαύματα στο βαθμό που πήρε το καλύτερο από μια ομάδα που ήταν εξαιρετικά χαμηλά σε αυτοπεποίθηση. Μετά από 1.5 χρόνο που δεν ξέρεις τι να περιμένεις κάθε εβδομάδα από τον Unai Emery, ήταν ανανεωτικό το να βλέπεις μια ομάδα με ξεκάθαρα μοτίβα παιχνιδιού και μια ιδέα για το πώς να σκοράρει. Ήμουν επίσης οπαδός του υβριδικού 3-4-3 που έπαιζαν προς το τέλος της σεζόν, όταν η Arsenal έκανε εκείνη την πορεία στο FA Cup. Χρησιμοποίησε επιτυχημένα τον Kieran Tierney ως αριστερό κεντρικό αμυντικό και ως αριστερό μπακ-χαφ και μου άρεσε που το σύστημα βρήκε τρόπο να πάρει το καλύτερο από τον Ainsley Maitland-Niles.
Ωστόσο σε αυτή τη σεζόν, πιστεύω πως ο Arteta δίστασε να προχωρήσει από αυτόν τον πιο αμυντικό τρόπο παιχνιδιού. Παίζοντας με πέντε πίσω και δύο αμυντικούς μέσους σε παιχνίδια εντός έδρας όπως εκείνα με τις West Ham και Aston Villa, ήταν υπερβολικά επιφυλακτικό. Σταμάτησε να επιλέγει στην ενδεκάδα παίκτες φορμαρισμένους με τους Willian και Granit Xhaka να ξεκινούν σε κάθε παιχνίδι, άσχετα από το τι έκαναν στο γήπεδο. Οι παίκτες φαινόντουσαν στατικοί στο τελευταίο τρίτο και χωρίς έναν ξεκάθαρα δημιουργικό παίκτη, δεν ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν για να σκοράρουν. Και μην αρχίσω να μιλάω για τις σέντρες!
Δεν ξέρω τι συνέβη στον Arteta τα Χριστούγεννα αλλά φαίνεται πως επέστρεψε στο ξεκάθαρα επιθετικό 4-2-3-1 με το οποίο ξεκίνησε, επιλέγοντας παίκτες που ταιριάζουν σε αυτό, αντί να επιλέξει τα μεγάλα ονόματα. Ο Smith Rowe, όπως λέω συνέχεια, ως δεκάρι έκανε τεράστια διαφορά, την ώρα που ο Saka μετατοπίστηκε στο δεξί φτερό με μεγάλη επιτυχία και τον Tierney να παίρνει τη θέση του Saka και να βομβαρδίζει. Υπάρχουν καθαρά μοτίβα ανάπτυξης που μπορούμε να δούμε στο χτίσιμο του δεύτερου γκολ του Lacazette με τη West Brom και πιστεύω πως αν ο Arteta αφοσιωθεί και επιμείνει με αυτή τη προσέγγιση, τότε είναι θέμα χρόνου η αναρρίχηση της Arsenal στη βαθμολογία.»
Πιστεύεις πως έχει κάνει εχθρούς μέσα στα αποδυτήρια κι αν ναι, θεωρείς ότι ήταν απαραίτητο για να εξελιχθεί η ομάδα ή απλά αυτή η αλλαγή της κουλτούρας που επιμένει να υιοθετηθεί από όλους, πληγώνει τον σύλλογο;
«Πιστεύω πως ο σύλλογος απογοήτευσε τον Arteta με πολλούς τρόπους το καλοκαίρι αποτυγχάνοντας να αποδεσμεύσουν όλους τους παίκτες που ήθελε. Ο Emi Martinez ήταν ο μόνος που έφυγε και δεν είμαι σίγουρος πως ο Arteta το ήθελε αυτό. Ως αποτέλεσμα τώρα είναι στη θέση που θα πρέπει να αφήσει εντελώς εκτός ομάδας κάποιους παίκτες όπως τους Mesut Ozil και Σωκράτη. Αυτό έχει προκαλέσει αρκετή φθορά. Υπάρχουν παίκτες τώρα στην ομάδα που δεν τους αρέσει ο τρόπος που έχει διαχειριστεί η μεταβατική περίοδος και δεν τους κατηγορώ γι’ αυτό. Αλλά θεωρώ πως το να ρίξεις στον Arteta την ευθύνη είναι σκληρό.
Η γνώμη μου είναι πως η αλλαγή της κουλτούρας που θέλει να φυτέψει ο Arteta στο κλαμπ είναι καθοριστικής σημασίας αν θέλουμε αλλαγές που θα κρατήσουν στον χρόνο. Ως παίκτης, ο Arteta, μαζί με τον Per Mertesacker, έφεραν αλλαγή στην κουλτούρα των αποδυτηρίων, η οποία οδήγησε την Arsenal στην πιο πετυχημένη περίοδο της τελευταίας δεκαετίας, τη περίοδο 2013-2016 (Δύο τρόπαια FA Cup και δεύτερη θέση στην Premier League). Η απουσία και των δύο έφερε την πτώση του πήχη και το κλαμπ έπεσε δραματικά στη βαθμολογία του πρωταθλήματος. Πρέπει να επιστρέψουν στην ομάδα η υπευθυνότητα ανάμεσα στους παίκτες και ο σεβασμός στην ιεραρχία. Αν παρατηρήσεις την Liverpool τώρα, έχουν φυσικά ταλαντούχους ποδοσφαιριστές όπως ο Salah και ο Mane που τους βοήθησαν να φτάσουν στο επίπεδο που είναι τώρα, αλλά το ίδιο σημαντικοί είναι και οι ποδοσφαιριστές όπως ο Jordan Henderson και ο James Milner που είναι υπεύθυνοι στο να κρατήσουν υψηλά τα επαγγελματικά στάνταρντς εντός των αποδυτηρίων. Αυτό δε συμβαίνει στην Arsenal εδώ και καιρό, οπότε είμαι υποστηρικτής των προσπαθειών του Arteta να επαναφέρει αυτή την κουλτούρα. Είναι απλά κρίμα κατά τη διάρκεια των προσπαθειών να γίνεται αυτός ο χαμός.»
Ο Mikel Arteta κι ο Edu μιλούν πάντα για το πόσο ενωμένοι είναι και για το πόσο κοινές είναι οι ιδέες τους. Ξέρεις πως αντιδρά το Twitter σε αυτές τις καταστάσεις, κάποιοι συζητούν στη βάση μιας «βραζιλιάνικης εισβολής» (Ατζέντηδες, Παίκτες, Διευθυντές, Προσωπικό) που δρα ενάντια στα συμφέροντα του συλλόγου. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό;
«Λοιπόν, είναι σαφές πως υπάρχει μεγάλη άφιξη Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών στην ομάδα. Οι πρόσφατες μεταγραφές των David Luiz, Willian, Gabriel Magalhaes και Gabriel Martinelli είναι η απόδειξη. Μετά υπάρχει και ο Pablo Mari που έπαιζε στη Βραζιλία και ο Cedric Soares που μιλάει την ίδια γλώσσα, τα πορτογαλικά. Ο super agent Kia Joorabchian είχε μια επιρροή στις περισσότερες από αυτές τις συμφωνίες (παρόλο που δημοσίως θα το αρνηθεί αυτό), οπότε ναι, υπάρχει μια αλήθεια σε αυτά. Ωστόσο, το να το αποκαλέσεις «εισβολή» είναι κάπως άδικο διότι αυτοί οι παίκτες έχουν συνεισφέρει αρκετά σε αυτή την ομάδα.
Οι Edu και Kia Joorabchian έχουν μια σχέση που πάει πίσω στο χρόνο, τότε που ο Edu ήταν στην Corinthians, και κάποιες από τις προαναφερθείσες αφίξεις δείχνουν καθαρά την επιρροή που έχει στην πρόσφατη μεταγραφική πολιτική της Arsenal. O Kia έχει ιστορικό στο να έχει διασυνδέσεις με συλλόγους που καταλήγουν να αγοράζουν πολλούς από τους παίκτες του. Αν κοιτάξεις την Chelsea θα δεις πως αυτό συμβαίνει. Προφανώς ο Willian και ο David Luiz ήταν πελάτες του Kia όταν πήγαν στον Stamford Bridge αλλά υπήρχαν και ο Ramires με τον Alexandre Pato.
Δεν θα συμφωνούσα απαραίτητα με τις ιδέες που κυκλοφορούν στα social media, ότι δηλαδή αυτοί ενεργούν συνειδητά ενάντια στα συμφέροντα του συλλόγου, αλλά πιστεύω πως μερικές από τις πρόσφατες μεταγραφές φαίνονται κάπως ύποπτες, ειδικά σε μια περίοδο που τα οικονομικά είναι σφιχτά στο Emirates.
Επίσης δεν τρελαίνομαι με την ιδέα ότι ο Kia βγαίνει στο εθνικό ραδιόφωνο εδώ και μιλά για τα άπλυτα της Arsenal δημοσίως. Τα συμφέροντα του συλλόγου εξυπηρετούνται καλύτερα όταν δεν βασίζεται παραπάνω από ότι πρέπει σε συγκεκριμένους ανθρώπους, οπότε μια υπερβολική εξάρτηση από ατζέντηδες να φέρουν ποδοσφαιριστές δεν είναι καλό πλάνο μακροπρόθεσμα, κατά τη γνώμη μου.»
Το καλοκαίρι η Arsenal ξόδεψε 77.4 εκατομμύρια σε μεταγραφές και απέκτησε 15.9 σύμφωνα με το Transfermarkt. Μετά την πληρωμή της ρήτρας του Partey, όλοι μιλούν για την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής του Kroenke και για την πρώτη φορά που ουσιαστικά επενδύει. Τι ισχύει από αυτά; Έχουμε το δικαίωμα να περιμένουμε περισσότερα στο μέλλον;
«Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να σου πω ότι οι Kroenke αποφάσισαν να αλλάξουν την προσέγγισή τους στην ιδιοκτησία της Arsenal και να δώσουν στον Mikel Arteta λευκή επιταγή να βγει και να αγοράσει όποιον θέλει. Δυστυχώς δεν είναι έτσι. Οι οικονομικές συνέπειες της COVID-19 που τρέχουν ακόμα, θα επηρεάσουν πολύ τον σύλλογο βραχυπρόθεσμα. Η Arsenal είναι ένα κλαμπ που βασίζεται πολύ στα έσοδα της μέρας του αγώνα ως πηγή, και αυτή δε δείχνει πως θα ανοίξει ξανά σύντομα, οπότε τα χρήματα θα είναι λίγα για κάποιο καιρό.
Όμως, οι Kroenke αξίζουν την πίστωση για το ρόλο που έπαιξαν στο να επιτρέψουν την πληρωμή για τον Thomas Partey. Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στον Mikel Arteta, ο οποίος πάντα αναφέρει πως έχει την πλήρη στήριξη των ιδιοκτητών. Έχουν πει πως πρόθεσή τους είναι να επενδύσουν από τότε που απέκτησαν το 100% της ιδιοκτησίας πριν δύο χρόνια και πιστεύω πως θα το δούμε περισσότερο αυτό τα επόμενα χρόνια. Όπως είπα όμως, με τις συνέπειες του κορωνοϊού πιστεύω πως οι οπαδοί δε θα πρέπει να περιμένουν πολλά από οικονομικής πλευράς.
Το επόμενο καλοκαίρι όμως φαίνεται πως θα είναι ενθουσιώδες. Στο τέλος της σεζόν όταν αποχωρήσουν οι Ozil, Luiz, Sokratis και Mustafi, οι οποίοι έχουν υψηλά συμβόλαια, θα γίνουν διαθέσιμα περισσότερα χρήματα. Με τους Gabriel και Partey, o Arteta έχει δείξει πως ξέρει να επιλέγει ποδοσφαιριστές από την αγορά και πιστεύω ότι οι Kroenke τον υποστηρίζουν ολοκληρωτικά ως προπονητή.»
Arsenal transfer Q&A with @ChrisWheatley_ and @kayakaynak97 https://t.co/PWrmP5yclS
— Arsenal FC News (@ArsenalFC_fl) January 6, 2021
Ευχαριστώ για το χρόνο σου και για τις απαντήσεις σε όλες αυτές τις «καυτές» ερωτήσεις. Ελπίζω να μιλήσουμε ξανά σύντομα για την Arsenal όταν ο κόσμος βρεθεί και σε καλύτερη μοίρα.
Συντάκτης: Γιώργος Στάντζος