Η Liverpool του Klopp, των τελευταίων δύο σεζόν – και όχι των πρώτων δύο σεζόν – είναι επιτυχημένη οπότε αυτόματα αποτελεί μοντέλο σύγκρισης για κάθε ομάδα που δεν πετυχαίνει τους στόχους της, και γι αυτό βρίσκεται συχνά στις συζητήσεις μας.
Η Liverpool, λοιπόν, από το 2011 που την ανέλαβαν οι Αμερικάνοι, λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Επένδυαν λίγα χρήματα και για πολλά χρόνια ήταν στο στόχαστρο των οπαδών, αφού έχει τερματίσει μέχρι και στην 8η θέση το 2015/16. Και με χαμένο τελικό Europa League. Ακόμα και επί Klopp υπήρχε μεγάλη αγανάκτηση, ο οποίος όμως μετρίασε την απογοήτευση με την ηγετική παρουσία του. Έπαιξε και αυτός, ωστόσο, στα όρια της απομάκρυνσης.
Πως έχουν κινηθεί οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των δύο ομάδων όμως; Μέρος των οποίων είναι και οι πωλήσεις παικτών… 325 εκατομμύρια έχουν έρθει στα ταμεία της Liverpool με πωλήσεις στην εποχή Klopp, από το 2015 δηλαδή (φωτογραφίες). Που σημαίνει ότι δεν υπολογίζονται τα 80 εκατομμύρια της πώλησης Suarez το 2014. Άρα 400 εκ. διαθέσιμα.
Τι έχει κερδίσει η Arsenal από το 2015; 111 εκατομμύρια από πωλήσεις (και όχι από δανεισμούς όπως Asano 1m, Nelson 500k, Wilshere 2.5m από τους οποίους απέκτησε 4 εκατομμύρια σύνολο).
Πωλήσεις: Lucas Perez 5m, Akpom 1m, Ox 35m, Theo 20m, Giroud 15m, Coquelin 10m, Szczesny 11m, Gabriel 10m, Gibbs 7m, Gnabry 5m, Wellington Silva 3m, Podolski 2.5m.
Γεννιέται το εξής ερώτημα: Φταίει μόνο o Kroenke; Ποιος θα επένδυε στη θέση του χρήματα σε μια εταιρία που δε παράγει τίποτα χειροπιαστό; Ναι, οκ, δε την αγαπάει την Arsenal, είναι τεχνοκράτης, δεν είναι συνδεδεμένος συναισθηματικά, αλλιώς θα τα “σκορπούσε”.
Το να ισχυριστεί κάποιος ότι φταίει ο Kroenke που δε πήρε νωρίτερα αποφάσεις για ανακατατάξεις στο αγωνιστικό τμήμα ναι, δεκτό. Να έπρεπε να αλλάξει ο προπονητής, οι τεχνικοί διευθυντές και οι υπεύθυνοι των ακαδημιών νωρίτερα. Δεκτό, έχει βάση. Το αν συμφωνώ και το πόσο συμφωνώ είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση.
Καλώς ή κακώς, στη νέα εποχή του ποδοσφαίρου έχει αλλάξει μεγάλο μέρος των ποδοσφαιρικών διαδικασιών, εκείνων που εμείς δε βλέπουμε ποτέ. Και ορισμένοι μικρότεροι σε ηλικία θεωρούν δεδομένα κάποια πράγματα. Δεν είναι έτσι. Η διαδικασία για την κορυφή του ποδοσφαίρου είναι ένας δρόμος πολύ πιο μακρύς, πλέον. Κάποτε έβρισκες μερικά ταλέντα λόγω των δικτύων σου και αν είχες έναν προπονητή με x χαρίσματα, έπαιρνες τίτλους. Τώρα έχουν Α. ΟΛΟΙ πρόσβαση σε αυτά τα ταλέντα και Β. πολλές περισσότερες ομάδες με χρήματα σε σύγκριση με το παρελθόν. Ορισμένες άφθονο.
Οπότε, καλό θα ήταν να μην είμαστε απόλυτοι, για το καλό της ομάδας. Δε μπορεί να φταίει ένα άτομο για όλα. Να φύγει ο Kroenke, ναι να φύγει. Μετά; Θα αποκτήσει ξαφνικά ικανότητες το ποδοσφαιρικό τμήμα; Ή θα πέσουν από τον ουρανό λεφτά; Θα βγουν ταλέντα από τις ακαδημίες; Θα πουληθούν μόνοι τους; Δε γίνεται να αναλώνεται όλη η συζήτηση σε ένα άτομο, είναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ. Γι αυτό και κάνω το δικηγόρο του διαβόλου. Ήρθε η ώρα να μιλάμε λίγο περισσότερο για το ποδοσφαιρικό τμήμα. Με δύο νέους ποδοσφαιρικούς διευθυντές και με νέο προπονητή.
Οι Ramsey, Welbeck κλπ είχαν μπει ήδη στο τελευταίο τους χρόνο συμβολαίου. Δε μπορούσαν να τους κρατήσουν οι νέοι διευθυντές, ήταν σε δυσχερή διαπραγματευτική θέση, χωρίς να το προκάλεσαν οι ίδιοι αυτό. Έχει πολύ ενδιαφέρον η επόμενη χρονιά ως προς τα παραπάνω γιατί αποκτούν περισσότερη δύναμη Sanllehi και Vinai. Παρακάτω οι αναλυτικότατες συνεντεύξεις των δύο νέων τεχνικών διευθυντών σχετικά με το όραμά τους για την ομάδα.
Συντάκτης: Γιώργος Στάντζος