Είναι μόλις 26 χρονών και έχει διαγράψει ήδη μια αξιοσημείωτη πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας και των media. Ο μισός Έλληνας μισός Άγγλος Κανονιέρης έχει εργαστεί στα δημοσιογραφικά μέσα Goal, The Independent, Daily Mirror και TalkSPORT αναλαμβάνοντας είτε να αρθρογραφήσει για γενικά θέματα είτε να ταξιδέψει και να καλύψει αποκλειστικά το ρεπορτάζ της Arsenal. Παλαιότερα έχει επίσης επιλέξει να μεταφέρει τα νέα του ελληνικού ποδοσφαίρου στα αγγλικά!
Ακόμα έχει αναλάβει τη διαχείριση των social media του Eurosport, υπηρεσίες που έχει προσφέρει και στην μη κερδοσκοπική εταιρία Eleven Campaign, ενώ πλέον είναι διευθυντής στην εταιρία διαχείρισης επικοινωνίας αθλητών D2S Media. Στα μεγαλύτερα του κατορθώματα περιλαμβάνεται και η δημιουργία του blog Gooner Talk, κάτι που έκανε στην ηλικία των 14 χρονών (!), ένα site που στη συνέχεια έγινε παγκοσμίως γνωστό χάρη στην εφευρετικότητα του νεαρού, τότε, Chris.
Ευχαριστούμε πολύ τον Chris Wheatley για τον χρόνο που μας αφιερώνει για να απαντήσει σε λίγες ερωτήσεις, καθώς αυτή τη περίοδο τον πετυχαίνουμε να κάνει διακοπές στη χώρα μας. Η θετική του ανταπόκριση ήταν κυριολεκτικά άμεση, ενώ να πούμε πως η συνέντευξη έγινε στα αγγλικά, καθώς δεν είναι εξοικειωμένος με την ελληνική γλώσσα.
Μπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα για εσάς και τη καριέρα σας έτσι ώστε να σας γνωρίσει ο κόσμος;
«Είμαι 26 χρονών. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία σε ένα πανεπιστήμιο του Λονδίνου και γράφω για την Arsenal από τα 14 μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά ο πατέρας μου είναι Έλληνας και κατάγεται από ένα μικρό χωριό της Μάνης, το Σταυρί. Είμαι πολύ περήφανος για την ελληνική μου καταγωγή και είναι ένας από τους λόγους που επέλεξα να δουλέψω κυρίως με Έλληνες ποδοσφαιριστές στην εταιρία μου D2S Media. Στο παρελθόν έχω δουλέψει ως social media manager στο Eurosport και έχω γράψει για διάφορα μέσα του Ηνωμένου Βασιλείου συμπεριλαμβανομένων των Daily Mirror, The Independent και Goal.»
Είστε ο ιδρυτής του Gooner Talk. Πως σας ήρθε η ιδέα και πως κατάφερε το blog να προσελκύσει πάνω από 20 εκατομμύρια ξεχωριστούς επισκέπτες παγκοσμίως; Έχετε ορισμένες αξίες ή κανόνες που σας βοήθησαν να πετύχετε τους στόχους σας;
«Το Gooner Talk ξεκίνησε γιατί έκανα από πολύ μικρή ηλικία επαφές με νεαρούς ποδοσφαιριστές και ανθρώπους μέσα στο κλαμπ. Κατά τη περίοδο αυτή οι ποδοσφαιριστές συνήθιζαν να συνομιλούν με το MSN messenger και απαντούσαν ανοιχτά σε ερωτήσεις σχετικά με νέα της ομάδας αλλά και μεταγραφικά. Οι Jack Wilshere, Sanchez Watt και Henri Lansbury ήταν μερικοί από εκείνους που συνήθως απαντούσαν. Δημοσίευα αποκλειστικά νέα πριν τα παιχνίδια και μεταγραφικές ιστορίες από ατζέντηδες και ανθρώπους του κλαμπ, κάτι το οποίο βοήθησε να εκτοξευτεί γρήγορα η επισκεψιμότητα του site. Τώρα έχω προσλάβει συντάκτη και δημοσιεύουμε τα νέα της Arsenal, κι εγώ γράφω τα αποκλειστικά όποτε μπορώ.»
Κατά τα πρώτα σας βήματα ως ανεξάρτητος αρθρογράφος στις Daily Mirror και The Independent η δουλειά σας επικεντρωνόταν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι ακριβώς κάνατε;
«Ήθελα να βρω το δικό μου ξεχωριστό θέμα στην αθλητική δημοσιογραφία, στο οποίο θα αισθάνομαι άνετα, και κανείς δεν έγραφε για το ελληνικό ποδόσφαιρο στα αγγλικά εκείνη τη περίοδο. Προφανώς δεν υπήρχε μεγάλη όρεξη για αυτό το θέμα εκτός για τις ομάδες του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, αλλά εγώ έβλεπα με ενθουσιασμό το να γίνω η φωνή ενός πρωταθλήματος το οποίο μου άρεζε και έβλεπα συχνά.
Είχα επίσης και τη δική μου στήλη με όνομα «Talent Scout», η οποία περιελάμβανε τα νέα των ταλαντούχων νεαρών παγκοσμίως. Οι Mohamed Salah και Youri Tielemans είναι δύο από τα ονόματα για τα οποία είχα γράψει πως θα φτάσουν ψηλά!»
Λίγα χρόνια αργότερα, το 2016, γίνατε ο άνθρωπος που ανέλαβε να καλύπτει τα νέα της Arsenal για το Goal επί σχεδόν τρία χρόνια. Ποια ήταν τα κύρια καθήκοντά σας και τι κερδίσατε από αυτή την εμπειρία;
«Η δουλειά των ονείρων μου. Κάλυπτα τα πάντα σχετικά με την Arsenal κάθε μέρα. Ταξίδευα στην Ευρώπη για να κάνω ρεπορτάζ για την ομάδα και πήρα συνεντεύξεις από παίκτες όπως ο Mesut Ozil, Shkodran Mustafi και πολλούς άλλους. Συζητούσα συχνά με θρύλους όπως ο Robert Pires και Gilberto Silva και κατάφερα ακόμα να ταξιδέψω για το Euro 2016 και το Mundial 2018 ως μέρος των καθηκόντων μου σαν ανταποκριτής. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία το να γνωρίσω τέτοιες προσωπικότητες του παιχνιδιού, δεν πίστευα ποτέ πως θα το κάνω, ενώ ταξίδεψα και σε μέρη μέχρι και την Ιαπωνία με τον Emmanuel Eboue!»
Ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά ενός δημοσιογράφου που καλύπτει τα νέα της ομάδας του;
«Το θετικό είναι προφανώς πως έχεις την ευκαιρία να παρακολουθείς την ομάδα που αγαπάς. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στο να είσαι οπαδός και στο να είσαι ουδέτερος, ο οποίος καλείται να αναλύσει παιχνίδια και εμφανίσεις αθλητών με αντικειμενικότητα. Εννοείται πως θα υπάρχει πάντα μια τάση προς την Arsenal αλλά θεωρώ πως οι καλύτεροι δημοσιογράφοι μπορούν να καλύψουν οποιαδήποτε ομάδα με τον ίδιο τρόπο.»
Ποια είναι τα αγαπημένα παιχνίδια στα οποία έχετε βρεθεί είτε ως φίλαθλος είτε ως δημοσιογράφος; Έχετε κάποιες ιστορίες να μας πείτε;
«Μου άρεσε πολύ η σεζόν του Europa League κατά την οποία η Arsenal ταξίδεψε για τα παιχνίδια με την AC Milan και την Atletico Madrid. Αυτές ήταν πραγματικά σπουδαίες πόλεις για να επισκεφτείς και παρόλο που δεν ήμασταν στο Champions League, υπήρχε η ίδια ανυπομονησία και ένταση τις μέρες των συγκεκριμένων παιχνιδιών.
Όσο για το αγαπημένο μου παιχνίδι είναι ο τελικός του FA Cup το 2017, ήταν ξεχωριστός καθώς η Arsenal κατέκτησε το τρόπαιο για 13η φορά, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ.
Έχω πολλές ιστορίες να πω σχετικά με την περίοδο που κάλυπτα τα νέα της Arsenal. Ποτέ δεν περίμενα πως θα ξεκινούσα μια εταιρία με τον Mesut Ozil ή πως θα δούλευα μαζί με ποδοσφαιριστές όπως ο Σωκράτης και ο Ντίνος (Μαυροπάνος). Το σπουδαιότερο πράγμα που έχω να σας πω είναι πως αυτά τα παιδιά είναι πραγματικά ταπεινά και γι’ αυτό το λόγο έχουν κάνει τόσο πετυχημένες καριέρες.»
Συντάκτης: Γιώργος Στάντζος